Almere - Spoordreef

Ingesloten tussen de Muntgarage en de Leerling parkeergarage en op een stedenbouwkundig markant punt op de Spoordreef nabij het Centraal Station ligt een van de eerste kantoorgebouwen van Almere, het voormalige postkantoor. Het gedateerde gebouw is toe aan een nieuwe levensfase. Met de beleidsdocumenten ‘Almere, stad met toekomst’, ‘Woonvisie 2020-2030’, ‘De eeuwig jonge binnenstad’ en ‘Ontwikkelvisie Almere Centrum 20240’  geeft gemeente Almere duidelijk richting aan de toekomst van het centrum. Tot 2030 zijn er in het centrum tenminste 7.200 extra woningen gepland. Het centrum wordt bestempeld als hoogstedelijk wonen/werken. Daarmee zet de gemeente in op verdichting die hand in hand gaat met het verstevigen van de identiteit van Almere. Hier komen groen, vernieuwende architectuur, experimenten en duurzaamheid samen. We onderzoeken momenteel of alle wensen en eisen ten aanzien van deze verdichtingsopgave op deze locatie kunnen samen komen. Er wordt ingezet op een hoog stedelijk woongebouw met betaalbare woningen, een groene ‘Almeerse’ laag en in de plint ruimte voor experiment en gedeelde voorzieningen.

Locatie
Spoordreef 20, Almere

Type
Herontwikkeling

Omvang
18.000 m2 bvo

 
 

Ontwikkelvisie Almere Centrum 2040

 
 
Almere needs BIGNESS with healthy urban buildings
— Jorrit Vulker, ontwikkelaar
 
 

Kantoorgebouw Spoordreef

 

Almere is growing from 220.000 inhabitants currently, towards 350.000 in the coming three decades. This densification task is used as a catalyst for realizing a climate-adaptive city centre.By 2040, the inner city of Almere will be defined by the Weerwater lake, merging with the surrounding urban fabric. This hybrid urban landscape provides space for new facilities, employment, social encounters, continuing dwelling densification and where nature can regulate itself. An appealing and natural habitat is what connects the different functions.
— Felixx & PosadMaxwan
 
 

Van Tuinstad naar Natuurkrachtig centrum - voor het eerst in de geschiedenis van Almere zal er op grote schaal sprake zijn van inbreiding, transformatie en verdichting van het stedelijk gebied. Door dat op een natuurlijke manier te doen en stedelijke ontwikkeling te verbinden aan natuurlijke oplossingen vanuit het water en de bodem ontstaat een heel andere kaart van het Hart van de Stad. Het nieuwe Stadsweteringpark is de groene drager en omzoomt de binnenstad. Het nieuwe stedelijke woongebouw aan de Spoordreef gaat een relatie aan met de groene drager en zal het Stationskwartier versterken als groenstedelijke stadswijk met veel woningen in hoge dichtheid, ondernemers en (culturele) voorzieningen.

 
 

Referentie stedelijk volume in verbinding met omliggend groen (Terrace Tower, BIG)

 
Door de gekozen natuurlijke oplossingen bij de inbreidingen en verdichtingen in de komende jaren is het hart van de stad in 2040 een voorbeeld van hoe steden kunnen samenwerken met en profiteren van de natuurlijke omgeving.